Vooruitblik – We leven op de pof bij de natuur

LET OP – GEEN PLEKKEN MEER BESCHIKBAAR
De zaal is via de nieuwsbrief vooraanmelding VOL.
Zonder vooraanmelding langskomen heeft geen zin.

Nog altijd vindt Jan Terlouw Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.
Hij pleit voor een ode aan de natuur en geeft een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Jan Terlouw (87) promoveerde in 1964 als kernfysicus aan de universiteit Utrecht. In 1971 werd hij kamerlid voor D66, later minister van economische zaken in kabinetten Van Agt, en tenslotte commissaris van de koningin in Gelderland. Na zijn pensioen was hij senator voor D66. Naast zijn politieke carrière schreef hij (kinder)boeken, zoals Hongerwinter, en later met dochter Sanne ook detectives. Het Boekenweekessay 2018 ‘Natuurlijk’ was van zijn hand.