Interview Lydia Vroegindeweij

Dertien jaar geleden verscheen in de Leusder Krant een serie gesprekken over ‘Zin in het leven/zinvol leven’. Op dit moment verschijnt een nieuwe serie, op initiatief van het Zincafé. Het interview met Lydia Vroegindeweij verscheen op 19 juni in de Leusderkrant en is ook hieronder te lezen:

Lydia Vroegindeweij

Onderzoek alle dingen en behoud het goede

Wat waren jouw doelen en heb je die gerealiseerd?

Dat klinkt als iets dat voltooid is. Ik zie het leven veel meer als ‘kralen rijgen’. Elke ervaring vervult een wens, maar roept ook weer nieuw verlangen op naar een volgende in de ontdekkingstocht. Er is wel een rode draad in mijn leven: het verzamelen van steeds nieuwe kennis en ervaringen, en het uitdelen daarvan aan anderen. Mijn eerste roeping was: juf worden. Maar al snel ontdekte ik dat ik meer wilde dan les geven op één school. Als uitgever van schoolboeken en andere leermiddelen kon ik meer betekenen. En zo is het verder gegaan met andere vakgebieden als fotografie, theologie en kerkmuziek. De geestelijke rijkdom die ik daar zelf in vind, wens ik ook anderen toe. Ik laat daarom graag voorbeelden zien en horen van wat mij aangrijpt. En dat kan best worden aangepast aan hun behoeften en wensen.

Onderken je verschillende fases in je leven en hoe was in elke fase de balans tussen werk, gezin en familie?

De fases in mijn leven zijn vooral te onderscheiden via woonplaats, opleiding en werkplek. Ik heb op veel plaatsen in Nederland gewoond, in noord en zuid. Nog nooit ergens zo lang als in Leusden trouwens, nu al weer 22 jaar. Als kind verhuisde ik met mijn ouders mee, later vanwege mijn eigen werk. En mijn ouders zijn mij weer gevolgd en wonen nu ook in Leusden. Dat is vooral erg fijn nu ze ouder zijn en er mantelzorg nodig is. Zelf heb ik geen kinderen, maar wel de zorg voor mijn bedrijf en de mensen die daarvoor werken.

Welke drijfveren kenschetsen je leven?

Mijn belangrijkste drijfveer is toch wel het motto dat ik van mijn ouders meekreeg: ‘onderzoek alle dingen en behoud het goede’. En dat doe ik met volle teugen. Ik vind het heerlijk om het leven nieuwsgierig tegemoet te treden, om te ontdekken wat er gebeurt. Maar ook om te bedenken waar andere mensen in hun werk- of levenssituatie tegenaan lopen en wat hen zou kunnen helpen. Voor mij is het vak van uitgever ook meer een levensstijl, dan een beroep. Ik verzin producten en diensten die mensen vooruit helpen. En daar hoort altijd het geven van onderwijs bij. Mijn eerste roeping krijgt dus nog steeds opnieuw vorm.

Welke rol speelt levensovertuiging in je leven?

Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen vatten. En ik ben nu wel zover dat ik dat God durf te noemen. Een studie theologie helpt daarbij, maar vooral alles wat ik nog dagelijks leer van mijn inspiratoren Luther en Bach is voor mijn spirituele vorming onmisbaar. Dat begon met een muziekreis naar Leipzig en leidde er toe dat ik volgend jaar examen hoop te doen als kerkmusicus.

Hoe zou je als tachtiger op je leven willen terugkijken?

Voldaan, maar nog niet klaar. Ik hoop dat ik dan nog steeds met veel energie de wereld tegemoet mag treden. Ik weet waar ik dan wil wonen: in een leef- en werkgemeenschap waar kerkmuziek wordt gekoesterd, ontwikkeld en doorgegeven aan mensen die dat nodig hebben. Een nieuw soort ‘klooster’ dat ik over enige tijd wil gaan stichten.

Lydia heeft antwoord gegeven op nog 5 andere vragen, die niet zijn opgenomen in de krant. Zijn antwoorden vind je hieronder:

Wat zijn je favoriete boeken, muziek, kunstwerken?

Mijn huis bevat vele meters boekenkast, dus de keuze is moeilijk. Eén van mijn favoriete schrijvers is Cees Nootenboom. Hij maakte sfeertekeningen van plaatsen in de wereld waar ik ook heb gereisd en die ik precies zo heb ervaren. Dat geldt ook voor Ismail Kadare. Een geweldig boek om te ontdekken is natuurlijk het nieuwe Liedboek dat net in mei is verschenen. Vol met mooie liederen en gedichten. En muziek? Vooral de oude muziek, Sweelinck, Buxtehude, Bach hoor en speel ik graag. Maar voordat ik ‘in Bach’ was, waren Bruce Springsteen, PinkFloyd, maar ook Sibelius mijn favorieten. Hoewel ik vrolijk van aard ben, kan muziek mij juist niet droevig genoeg zijn. Mijn favoriete kunstwerken staan in het Kröller Müller Museum. Vooral de periode van begin 20e eeuw vind ik erg mooi met kunst- en architectuurstromingen als het Bauhaus en De Stijl.

Noem enkele inspirerende mensen die je leven (mede) richting hebben gegeven.

Ik trek in het leven steeds met andere mensen op, die mij in zo’n periode enorm kunnen inspireren. Vaak zijn dat docenten die mij gidsen naar nieuwe interessegebieden. Organist Joost Langeveld heeft mijn interesse voor de klassieke muziek aangewakkerd tijdens de reizen die ik met hem maakte. En de reformator Luther heeft mij via zijn boeken heel veel inzicht gegeven in de theologie als wetenschap. Bovendien heeft hij, in combinatie met de muziek die Bach voor de Lutherse kerk componeerde, ook veel voor mijn persoonlijke geloofsontwikkeling betekend.

Wat zou je willen zeggen tegen jezelf als twintiger?

‘Blijf steeds nieuwsgierig en laat de vonk nooit uitdoven’. Denk nooit dat je nu alles hebt gezien, er zijn steeds nieuwe dingen te ontdekken. Blijf niet hangen in wat je hebt bereikt, maar ga verder met verkennen. Of dat nu nieuwe bronnen van inspiratie zijn, of simpelweg het ontdekken van de nieuwe media. Die open, lerende houding kan je blijvend vreugde geven. Ook als het tegen zit is dat het beste medicijn tegen somberheid.

Is er verschil tussen Zin IN leven en de Zin VAN het leven?

De tekst ‘ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde’ van Bram Vermeulen verwoordt dat voor mij goed. Door iets bij te dragen verander je altijd iets aan de aarde. Dat is de zin van het leven. De keuzes die ik maak om dat te doen, welke steen dus en hoe te verleggen, helpen me zelf om ‘zin in het leven’ vorm te geven. Dat gaat ook over hoe ik mijn talenten kan inzetten om er iets van te maken en iets voor anderen te betekenen. Ik ben maar een heel klein element in een grote geschiedenis en toch kan ik een beetje verschil maken, door dingen van betekenis te doen in mijn eigen leefwereld.

Welk motto kenschetst jouw leven het best?

Het in de Leusder Krant genoemde ‘onderzoek alle dingen en behoud het goede’ was een gevleugelde uitdrukking bij ons thuis. In oorsprong is het een bijbelse opdracht, die ik mijn hele leven al zeer serieus wens te nemen. Niet zozeer uit geloofsovertuiging, maar omdat ik er heel veel energie van krijg. En het mooiste is, dat ik die energie en vreugde ook weer kan uitdelen aan anderen. Toen ik deze tekst een aantal jaren geleden ook nog meekreeg als belijdenistekst, was het helemaal mijn motto geworden.

Lydia geeft de fakkel door aan Alexander Bosma. Het gesprek met hem verschijnt over een maand. Voor eerdere interviews, klik hieronder op de naam van de betreffende persoon: