Terugblik lustrumproject Levenskunst in Leusden

cartoon zincafe

‘Verbinding’ was het trefwoord op de slotavond van het lustrumproject over Levenskunst in Leusden. Het begon met een korte toespraak van burgemeester Annemiek Vermeulen, waarin zij ‘Zincafé complimenteerde met de verrichtingen in de afgelopen vijf jaar. ‘Belangrijk voor Leusden.’ Ook wethouder Jan Overweg nam een kijkje en deed in de tweede helft van de avond mee aan het Levenskunst spel, zoals iedereen, met opvallende inzet en openhartigheid.

Dat kwam mede door het voorafgaande verslag van het project, waarin door Carola van den Heuvel die het project leidde, verhaald werd hoe in de afgelopen maanden een tiental geheel verschillende groepen in Leusden dat spel, telkens gedurende meer dan twee uur, speelden. Van bewoners van het Hamersveld tot leerlingen van een basisschool. De bewoners constateerden na afloop dat ze elkaar pas voor het eerst echt tegenkwamen in het gebouw. ‘Kunt u nog een keer terugkomen?’ vroegen ze. De leerlingen kwamen tot de ontdekking dat ze in de groep geen buitenbeentje wilden zijn, maar toch iets eigens wilden laten zien. Daarmee kwam een tweede rode draad uit het hele project tevoorschijn, het zoeken van een balans. De aanwezige cartoonist pikte deze boodschap op in één van zijn zeven tekeningen.

In een duiding van de resultaten haalde voormalig gemeentepredikant Albert Jan Stam het Bijbelboek Prediker erbij. Daar vond hij uitspraken over toeval, teleurstellingen en beperkingen, net zoals de speldeelnemers die nogal eens noemden. Maar Prediker heeft ook troostende woorden.

Als ik ‘niet storen’ op mijn kamerdeur plak, zei een leerling van de basisschool, ‘moet je dat serieus nemen, dan wil ik even alleen zijn.’ Hij wilde tijd voor beZINning, al was het dan niet in een CAFÉ.