AI: De mens als toekomstschrijver met Pepijn Kip

Gepubliceerd op 17 november 2023 om 16:04

Maandagavond 13 november 2023 
Het onderwerp Artificial Intelligence (AI) was een schot in de roos als opening van een nieuw seizoen van het Zincafé. Theater de Tuin was uitverkocht. Spreker Pepijn Kip koos voor een opening met een korte video gemaakt met hulp van AI.

pepijn kip ai zincafe leusden

De echte Pepijn nam het snel over met een aantal vragen aan de zaal. ‘Waar zit de macht?’ Bij grote bedrijven. ‘Hoe werkt het?’ Door in een computer eindeloos veel informatie te laden en te zorgen dat wat eruit komt zo menselijk mogelijk is. ‘Hoe moet je ernaar kijken?’ Vooral kritisch. Hou voor ogen dat AI een technologie is die door mensen is bedacht.

Het gebruik van techniek door de mensheid is al 50.000 jaar oud. De tekeningen in de grotten van Lascaux werden gemaakt om een verhaal te vertellen. De uitvinding van het alfabet was een enorme stap vooruit om dat op een veel simpeler manier te doen. Vuur maken was ook iets waarmee geschiedenis werd geschreven. Maar het gaat niet altijd goed. We hebben nu een Google Maps om ons de weg te wijzen. Maar als je onverwacht zonder zit, heb je verleerd om de omgeving te herkennen en zo de weg terug te vinden.

De nieuwe techniek van ChatGTP is zeer gebruiksvriendelijk. Je stelt een vraag en ChatGTP kan fascinerende antwoorden geven. Maar stelde je wel de juiste vraag? Blijft een arts die met hulp van AI een diagnose stelt, kritisch genoeg? Pepijn stelde dat je drie vragen voor ogen moet houden. De helderheid van het WAAROM, de discipline om het HOE te begrijpen en de consistentie van het WAT (de uitkomst) te analyseren.

Welke toekomst willen we schrijven? Wij moeten het kompas blijven maken. Uit de resultaten van AI blijkt dat mensen creatiever oplossingen kunnen bedenken. Maar we staan pas aan het begin van de ontwikkeling. We moeten ondanks heel veel nuttige toepassingen niet slaapwandelend onze toekomst tegemoet gaan. Daarnaast moet de overheid expertise in huis halen want er valt nog heel veel wetgeving te maken om uitwassen te bestrijden. Is een nieuwe minister die daaraan leidinggeeft overdreven? De grote bedrijven die massaal in AI investeren denderen door.

ChatGTP maakte ter plekke een leuk sinterklaasgedicht, onschuldig vermaak. Maar in China kan de overheid met AI overal in de publieke ruimte mensen volgen. Obama werd via ‘deep fake’ op tv getoond met teksten die hij nooit uitgesproken heeft. Auteursrechten? Literatuur en beeldmateriaal is massaal in het geheugen geladen zonder toestemming van de makers.

De bezoekers van het Zincafé zullen met veel vragen naar huis gegaan zijn. Maar de kans bestaat dat ze niet alles meer voor zoete koek slikken.

Schreef jij dat sinterklaasgedicht zelf?


Voor het verslag
D. van Norren

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.