Op de Vlucht: Het Indrukwekkende Verhaal van Abdulaal Hussein

Maandagavond 25 september 2023 
In het gezellige Zincafé ontmoeten we Abdulaal Hussein, een geboren verteller met een verhaal dat je niet onberoerd laat. Geboren in 1999 in Soedan, deelde hij zijn leven met zijn ouders en maar liefst 21 broers en zussen. Zijn reis begint in een land verscheurd door oorlog en politieke onderdrukking.

Soedan, getroffen door conflicten, ondergaat een turbulente tijd. De overheid probeert sporen van de Engelse kolonisatie uit te wissen door het verbieden van politieke partijen en zelfs het drinken van een biertje kan leiden tot gevangenisstraf. Abdulaals broer sluit zich aan bij de SPLM, een nieuwe politieke partij die wordt opgericht, maar wordt al snel opgepakt. Dit dwingt Abdulaal tot een hartverscheurende keuze: vluchten naar zijn broer in Frankrijk.

Zijn vlucht begint in Khartoem, via Libië naar de verschrikkingen van hedendaagse slavernij. Abdulaal deelt zijn aangrijpende verhaal van dagenlang wachten bij de grens, gewapende confrontaties met Libiërs, en uiteindelijk zijn ontsnapping uit een gevangenis. Zijn pad leidt hem door een oorlogsgetroffen Benghazi, waar ISIS de macht grijpt en mensen dwingt tot gedwongen arbeid.

De reis naar Europa is net zo gevaarlijk. Abdulaal deelt de krappe ruimte van een overvolle boot met 135 andere mensen, onder wie een 11-jarige zonder ouders. Regels zijn hard - als iemand valt, wordt niet gestopt. Het is een reis vol ontberingen en risico's, maar ook van talen, verhalen en onverwachte momenten van samenhorigheid.

De Duitse marine redt uiteindelijk Abdulaal en zijn mede-avonturiers. Ze worden opgevangen door artsen zonder grenzen en Save the Children in Calabrië, Zuid-Italië. Het is eind 2016, maar Abdulaals strijd is nog niet voorbij.

Zijn verlangen naar vrijheid leidt hem naar Engeland, waar hij niet als vluchteling gezien wil worden. Met een nieuw pak, een bril en Franse krant probeert hij onopgemerkt door Europa te reizen. Het is een spannende reis, vol ontmoetingen en enkele bijna-ontdekkingen, maar Abdulaal blijft vastberaden.

Uiteindelijk brengt het lot hem naar Nederland, waar hij onverwacht uitstapt in Roosendaal. Hier begint zijn reis naar integratie, met het leren van de taal en de cultuur. Nu, met zijn moeder en zus herenigd, streeft Abdulaal naar het Nederlanderschap, een stap die hem de veiligheid biedt om terug te keren naar Soedan.

Het verhaal van Abdulaal Hussein is niet alleen indrukwekkend, maar ook inspirerend. Het toont de veerkracht van de menselijke geest en de zoektocht naar vrijheid, ongeacht de obstakels die op het pad liggen. De avond sluit af met een diepe indruk en een stof tot nadenken over de reis die veel mensen ondernemen in hun zoektocht naar een beter leven.


Voor het verslag
Barto Piersma

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.