Interview Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek klein

Het schrijven van een boek is als het maken van een reis. Ik ben nu onderweg en benieuwd waar dit avontuur me nog brengt.

Leusden – De populaire schrijfster Rosita Steenbeek vertelt over reizen, liefdes en leven in het Zincafé Leusden van maandag 10 maart. Het thema is deze keer ‘Zin in reizen’ in aansluiting op de Boekenweek 2014 over reizen. Aanleiding om Rosita een aantal prangende vragen voor te leggen als opmaat voor een gepassioneerde avond.

door Eric Jan Tuininga en Rudy van der Linden

Wat heeft reizen u gebracht?
Het besef dat de wereld eindeloos gevarieerd is.

Wat betekent het voor u om in een ander land te wonen, te werken en te schrijven?
Ik vind het prettig me ergens zowel thuis als vreemdeling te voelen. Het houdt de blik fris en de verwondering levend.

Is reizen voor uw schrijven essentieel?
Reizen heeft me veel gebracht voor mijn boeken die meestal zijn gesitueerd in een Italiaans decor. Maar reizen in de geest is ook een avontuur. In mijn boek Intensive Care is de plaats van handeling een ziekenhuiskamer en beschrijf ik een bewegingloze pelgrimage.

Hoe zou u leven als u nooit op reis was geweest? Was u een ander mens geworden?
Dan was ik ook gaan schrijven. In diepste wezen was ik denk ik niet een ander mens geworden.

Wat vindt u van de neiging om ‘avontuurlijk’ te willen reizen?
We leven in West Europa in een zeer beschermde en geordende wereld. Ik begrijp de behoefte om daar uit los te breken.

Sommigen beweren op reis ‘een ander mens te worden’, herkent u dat?
Misschien voel ik me af en toe dichter bij mezelf omdat je tijdens een reis uit alle vanzelfsprekendheden en vaste patronen weg bent.

De Boekenweek heeft als motto ‘Ondertussen ergens anders’, wat zegt dit ons? Of is ‘Lezen, reizen in de geest’.
De magie van boeken is dat die je meenemen naar andere werelden, of dat nou geografische werelden zijn of denk- en gevoelswerelden.

Arjan Peters van De Volkskrant vindt ‘Mislukte reizen’ een veel uitdagender thema voor de Boekenweek 2014. Hij refereert hierbij aan Bob den Uyl als meester in dat genre.
Ik denk dat ook een mislukte reis de moeite waard kan zijn. In mijn boek ‘Amsterdam – Delphi, op de fiets naar het orakel’ zijn de passages waarin alles tegen zit en fout gaat misschien wel het interessantste. In het leven gaat ook niet altijd alles voor de wind.

De ‘moderne’ reiziger staat permanent met zijn achterban in contact via de Social media. Is reizen een relatief begrip geworden?
Uiteindelijk moet je toch zelf die rivier over zwemmen of die Alpen over met de fiets. Het kan mooi zijn die ervaringen te delen zodat anderen er vanuit hun luie stoel bij zijn.

Tot slot, hoe avontuurlijk is het schrijven van een boek?
Het schrijven van een boek is als het maken van een reis. Ik ben nu onderweg en benieuwd waar dit avontuur me nog brengt.